The Trend Is Your Friend

”The trend is your friend”, is waarschijnlijk een van de meest bekende beurswijsheden. Het nadeel van deze beurswijsheden is alleen dat ze makkelijker klinken dan dat het is. Ook het bepalen van de trend is niet altijd even makkelijk. Binnen de Elliott Wave theorie zijn er bepaalde koerspatronen die correctief zijn.

Dat betekent dat ze TEGEN de trend in gaan. Zodra dus duidelijk wordt dat er zo’n correctief patroon bezig is, kan ook worden vastgesteld wat de richting van de trend is. Dit is een van de meest betrouwbare onderdelen uit de Elliott Wave theorie.

Een voorbeeld van hoe dit van grote meerwaarde kan zijn, wordt hier behandeld. Onderstaande afbeelding laat een normale neerwaartse abc correctie (ook wel zigzag genoemd) zien.

Deze beweging bestaat uit 3 fases. Zodra duidelijk is dat er een neerwaartse abc correctie bezig is of is afgerond, is duidelijk dat de grotere trend opwaarts is. In sommige gevallen groeit een abc-correctie uit tot een dubbele abc-correctie (dubbele zigzag).

Een schematisch voorbeeld daarvan staat hieronder afgebeeld.

Deze correctie bestaat uit twee abc-correcties, met daartussen de tussengolf ”x”. Zodra de tweede abc correctie is voltooid, is de volledige correctie afgerond en wordt de grotere trend weer hervat.

In dit geval de opwaartse trend. Hieronder staat een voorbeeld van de DAX met zo’n dubbel abc correctie patroon, met daarbij de analyse die ik naar mijn volgers stuurde.

Een daling naar de onderkant van het trendkanaal zou een kans geven om posities in te nemen voor de hervatting van de opwaartse trend, richting minimaal 12.200. Onderstaande afbeelding laat zien hoe dit netjes is uitgekomen.

En onderstaande afbeelding laat nog eens het koersverloop van die tijd zien, met daarbij de uitgekomen verwachting. 

elliott wave dax 2015

The trend is your friend klinkt dus leuk, maar er komt meer bij kijken. Wilt u ook analyses om te helpen bij het vaststellen van de richting van de huidige trend?