Introductie Elliott Wave

De Elliott Wave methode is in de jaren 30 van de vorige eeuw tot stand gekomen door meneer Ralph Nelson Elliott. Van zijn leven heb ik een korte biografie gemaakt, wat u hier kunt lezen. 

Mede door de beurscrash van 1929 werd zijn interesse in de aandelenbeurzen aangewakkerd. Daarbij komt dat hij wegens gezondheidsproblemen met vervroegd pensioen moest gaan. Ralph had daardoor veel tijd om zich te verdiepen in de beurzen en dat deed hij dan ook met volle overgave. Hij bestudeerde talloze koersgrafieken, die hij destijds nog handmatig moest opstellen! Na enkele jaren onderzoek en bestuderen, kwam hij achter enkele interessante aspecten. 

  • Koersbewegingen zijn niet willekeurig, maar zijn onder te verdelen in verschillende vaste patronen
  • Nieuws ontwikkelingen veranderen deze vast staande patronen niet.  Wel kunnen ze in omvang iets worden ingekort of verlengd door bepaalde gebeurtenissen
Ralph maakte een overzicht van al deze patronen. Daarin staat hoe ze eruit zien, wat de kenmerken zijn en in hoeverre ze een voorspellende waarde hebben. Dit is wat uiteindelijk de Elliott Wave methode is geworden. Na zijn dood zijn mensen verder gegaan met het toepassen van de theorie en hebben deze ook op enkele gebieden aangepast. Toen ik in aanraking kwam met de Elliott Wave theorie, was dat ook deze iets aangepaste variant. En de kans is groot dat als u ook informatie over de Elliott Wave theorie heeft gelezen, dit de aangepaste variant is. Bij het maken van de biografie, kwam ik er achter dat er oude artikelen van Ralph zijn, waarin hij zelf de theorie uitlegt zoals het dus als het ware is bedoeld. Met daarbij de toelichting van alle patronen. Ik kwam erachter dat er enkele fundamentele verschillen zitten tussen de originele en de aangepaste Elliott Wave methode. Ik heb ontdekt dat de oude en in mijn ogen echte theorie, bepaalde vragen beantwoord en eigenlijk beter en betrouwbaarder is. Ik hanteer daarom ook de oorspronkelijke regels en richtlijnen. 

Add a Comment

You must be logged in to post a comment